با حضور مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اردبیل؛
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اردبیل در حاشیه این بازدید با اشاره به اینکه طول رودخانه ارس بالغ بر یک هزار کیلومتر می باشد که 460 کیلومتر مسیر این رودخانه در مرز سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل جریان دارد.
مهندس اصغر سلیمان زاده با بیان اینکه از این مقدار، 90 کیلومتر در مرز استان اردبیل با کشور آذربایجان جاری است، تصریح کرد: آب این رودخانه در مسیر مذکور به طور مساوی بین استان اردبیل و کشور مجاور تقسیم بندی شده است.
وی با اشاره به کاهش چشمگیر حجم این رودخانه نسبت به سالیان گذشته اظهار داشت: متاسفانه به دلایل مختلف از جمله کاهش بارندگی در کوههای بالادستی، برداشت آب در بالا دست و خشکسالی ها آب دائمی این رودخانه در سالیان اخیر کاهش چشمگیری دارد.
مدیرعامل آب منطقهای اردبیل با اشاره به کسری شدید منابع آب زیرزمینی در منطقه گفت: ذخایر آب پنج سال آینده دشت اردبیل مصرف شده و این رقم به این معنی است که اگر هماکنون به مدت پنج سال آب مصرف نکنیم، منابع آبی به وضعیت اولیه میرسد.
وی با بیان اینکه در دشت اردبیل با 632 میلیون مترمکعب کسری منابع زیرزمینی آب مواجه هستیم، افزود: این وضعیت دشت اردبیل را در آستانه فرونشست قرار داده و این دشت یکی از 355 دشت ممنوعه کشور است.
مهندس سلیمان زاده بیان کرد:عوامل متعددی میتواند سبب کمبود آب در دشت اردبیل شده است ، کاهش محسوس بارشها در سالهای اخیر، برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی و نیز حفر چاههای غیرمجاز و برداشتهای اضافه از چاهها برای مصرف در کشاورزی از جمله مهمترین عوامل کاهش ذخیره در این دشت می باشد.
مدیرعامل آب منطقه ای اردبیل معتقد است که برای حفظ و افزایش ذخیره آب در پشت سدها و نیز منابع زیرزمینی، تغییر الگوی کشت ، تغییر روش آبیاری، استفاده از گونه های کشاورزی کم مصرف آب، آبیاری قطره ای وتحت فشار برای افزایش راندمان آبیاری اقدامی ضروری است.
او یکپارچه سازی اراضی ، کشت گلخانه ای و توسعه گلخانه های صنعتی و کشاورزی را در کاهش سهم آب کشاورزی موثر دانست و بیان کرد: در صورت اعمال این اقدامات می توان سهم آب کشاورزی را کاهش و سهم آب صنعتی را افزایش داد.
مهندس سلیمان زاده اصلاح مدیریت مصرف آب را ضروری خواند و گفت: با فرهنگ سازی توسط رسانه ها و نهادهای متولی می توان مصرف آب را مدیریت کرد.
وی با بیان اینکه جبران کسری سدها در کوتاه مدت امکان پذیر نیست، افزود: دلیل اصلی کسری مخازن سدها برداشت بیش از حد و در برخی مواقع 80 درصد بیشتر از ظرفیت برداشت با هدف تامین مصارف آب اشامیدنی است.
او اضافه کرد: مناطق شمالی این استان به رغم دارا بودن بارش مناسب، همچنان نیازمند آب است و منابع آبی حوضه آبریز' ساری قمیش' که با مساحتی در حدود 87 هزار و 49 هکتار، بخش هایی ازشهرستان های گرمی و بیله سوار مغان در شمال این استان را شامل می شود حدود 12 میلیون مترمکعب کمبود آب دارد در حالی که نیاز آبی جمعیت انسانی، دامی و اراضی کشاورزی این حوزه بیش از 15 میلیون مترمکعب تخمین زده می شود.
به گفته سلیمان زاده باید 20 درصد از منابع موجود آب هر منطقه مصرف و بقیه برای استفاده نسل های آینده و حفاظت محیط زیست نگهداری شود .
وی بیان کرد: تغییر الگوی کشت، تغییر روش آبیاری، استفاده از گونه های کشاورزی کم مصرف آب، آبیاری قطره ای وتحت فشار برای افزایش راندمان آبیاری ازجمله راهکارهای اساسی برای بالابردن راندمان آب وجلوگیری از مصرف بیشتر آن می باشد.