مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای اردبیل گفت؛

کمبود بارش و افزایش دما در سال جاری در حوضه آبریز رودخانه بالیخلوچای، ذخیره آب سد یامچی را کاهش داده است

مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای استان اردبیل گفت: در 7 ماه اول سال آبی جاری کاهش بارش های موثر و افزایش دما در حوضه آبریز رودخانه بالیخلوچای موجب کاهش ذخیره آب در مخزن سد یامچی در استان اردبیل شده است.

مهندس اسداله دیندار سوها افزود: مقایسه آماری بارندگیها در ایستگاه های باران سنجی معرف منطقه (ایستگاه های لای، نیر، آتشگاه، سردابه، سئین، تک بلاغ، گلی، الماس) که در مناطق و ارتفاعات مختلف حوضه مستقر شده اند و از طریق همکاران دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای اردبیل همه روزه قرائت و ثبت می گردد، نشان می دهد که در ۷ ماه گذشته از سال آبی جاری( از اول مهرماه۹۹ تا کنون) در مجموع کاهش بارندگی در سطح حوضه سد یامچی را نسبت به سال گذشته و بلندمدت اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: بررسی های ماه به ماه مقادیر بارندگی های سالجاری با سال گذشته و بلندمدت در ایستگاه های تحت تولیت این شرکت، حاکی از اینست که در دیماه ۱۳۹۹، حدود ۶۰ درصد نسبت به سال گذشته و نیز ۵۰ درصد نسبت به درازمدت، بارندگی کمتری در حوضه بالادست سد اتفاق افتاده است، و در ماه فروردین ۱۴۰۰ تاکنون، این ارقام و کمبود بارش به ۷۰ درصد و ۵۴ درصد تنزل یافته و دمای هوا هم افزایش را نشان می دهد و موجب افزایش تبخیر از سطح حوضه آبریز و افزایش مصارف آب گردیده است، درحالیکه در سال گذشته بخش اعظم بارشهای موثر در حوضه آبریز بالادست سد(حدود۵۰ درصد از کل بارندگی های موثر سال آبی)در این ماه ها به وقوع پیوسته است.

مهندس دیندار سوها عنوان کرد: بررسی پوشش برفی حوضه بالادست سد براساس ۴ ایستگاه  برف سنجی واقع در ارتفاعات سبلان (ایستگاه های آلوراس، صائین، سئین و سردابه) نشان می دهد سطح پوشش برفی و چگالی و ارتفاع برف و آب معادل، در مقایسه با آمار بلندمدت کمتر بوده است.

مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای اردبیل همچنین خاطرنشان کرد: جمعبندی بررسی ها مؤید و نشانگر کاهش چشمگیر بارشهای موثر در دیماه ۱۳۹۹ و بویژه از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون بوده است که تاثیر منفی در ایجاد رواناب و حجم آورد حوضه داشته و به کاهش ذخایر آبی در مخزن سد یامچی منجر شده است، بطوریکه حجم آورد جریان تاکنون حدود ۱۵ درصد کاهش نسبت به متوسط بلندمدت را نشان می دهد و روند کاهش آوردها در روزهای آتی بیشتر خواهد شد.

وی اظهار داشت: افزایش برداشت ها برای مصارف شرب شهر اردبیل طی ماه های گذشته، نیاز شرب برای ماه های آینده  و نیز کمبود بارندگیهای موثر از ابتدای جاری و ادامه این روند با پیش بینی های هواشناسی، همچنین شرایط جوی حاکم و به تناسب آن نیاز ضروری حقابه بران و کشاورزان به برداشت آب در سرشاخه ها، میزان حجم آورد حوضه آبریز و افزایش ذخایر آبی سد را برای روزهای آینده با چالش جدی روبرو ساخته است.

مهندس دیندار گفت: کشاورزان محترم شبکه های آبیاری پایین دست سد باید عوامل مختلف کاهش منابع آب را مدنظر قرار داده و با اطلاع رسانی های لازم درخصوص رعایت کاشت محصولات کم مصرف و کنترل سطوح کشت متناسب با آب قابل تحویل، مدیریت مطلوب و بهینه از منابع آبی موجود را بعمل آورند.

گفتنی است حوضه آبریز سد یامچی در وسعت حدود ۷۲۵ کیلومترمربع مشتمل است بر ۵ سرشاخه به نامهای لای چای، نیرچای، امام چای، مشتقین چای و جوراب چای، که پس از بهم پیوستن این آبراهه ها در محل ساختگاه سد یامچی، رودخانه بالیخلی چای را تشکیل می دهند، این سرشاخه ها و انشعابات از ارتفاعات کوه سبلان سرچشمه گرفته و در امتداد و جهت غرب به شرق استان و با عبور از مرکز شهر اردبیل به رودخانه قره سو می پیوندد. این رودخانه از زیرشاخه های حوضه آبریز درجه ۲ ارس محسوب می شود.

 

 

 

 

 

کد خبر: 2734
  تاریخ خبر : 1400/01/29
 1203
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 199
  • بیشترین بازدید همزمان : 529
  • بازدید امروز : 14,786
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 10,842,372
  • آخرین به روزرسانی : 1403/10/05 09:22:24
  • شناسه IP شما : 52.14.66.242

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : اردبیل، میدان ارتش، شرکت آب منطقه ای اردبیل
  • کدپستی : 5619667691
  • تلفن : 3-33710001-045
  • فاکس :
  • پست الکترونیکی : ardabil[at]arrw.ir
  • پیامک :
  • تلفن گویا : 33714815-045