در بازدید معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور از شبکه آبیاری خداآفرین در استان اردبیل عنوان شد؛
دکتر نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور بعد از بازدید هوایی از شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین، هدف از سفر به استان اردبیل را بازدید و بررسی طرح های بخش آب استان و راه آهن عنوان کرد و گفت: خوشبختانه در دولت تدبیر و امید در بخش آب و خاک استان اردبیل، اقدامات بسیار ارزنده و خوبی انجام شده است که با تکمیل آنها تحول بزرگی در منطقه و کشور رخ خواهد داد.
دکتر محمدباقر نوبخت اقدامات انجام شده در بخش آب استان را در تکمیل طرح های آبی بسیار چشمگیر خواند و آنها را اقدامی کم نظیر در کشور توصیف کرد و افزود: وزارت نیرو و شرکت آب منطقه ای استان اردبیل در دولت تدبیر و امید اقدامات شایسته ای در بخش آب استان اردبیل انجام داده اند که قابل تحسین است.
وی با بیان اینکه در این سفر سعی خواهیم کرد برای تامین اعتبار مالی طرح ها و پروژه های بخش آب استان تصمیمات خوبی بگیریم، تصریح کرد: پیشرفت طرح ها و پروژه های آب استان اردبیل، رشد قابل ملاحظه ای داشته اند و برای کارهای تکمیلی و باقیمانده سعی خواهیم کرد، از راههای مختلف جهت اتمام آنها کمک نماییم.
دکتر نوبخت با بیان اینکه پنج هزار میلیارد ریال برای تکمیل بخشهایی مهمی از طرح بزرگ شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین در استان اردبیل تخصیص خواهیم داد، اظهار داشت: امیدواریم با تخصیص این اعتبار، طرح شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین جان تازه ای بگیرد و بخشهایی جدیدی از آن در اسرع وقت به بهره برداری برسد.
مهندس اکبر بهنامجو استاندار اردبیل نیز در این بازدید ضمن قدردانی از اقدامات وزارت نیرو و شرکت آب منطقه ای استان اردبیل در حوزه مدیریت منابع آب استان تصریح کرد: طرح های توسعه منابع آب استان در سالهای اخیر پیشرفت بسیار خوبی داشته اند بطوریکه اغلب آنها از پیشرفت های ناچیز در سالهای قبل از شروع فعالیت دولتهای یازدهم و دوازدهم هم اکنون به بالای ۸۰ درصد رسیده اند.
مهندس اکبر بهنامجو با بیان اینکه با تکمیل و راه اندازی شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین و سد عمارت و سایر طرح های آب، تحول بزرگی در توسعه منطقه اتفاق خواهد افتاد، اظهار داشت: راه توسعه منطقه مغان و استان اردبیل توجه به تکمیل پروژه های بخش آب و خاک است و باید همه ما در این راه نهایت تلاش های خود را بکار ببندیم.
وی در ادامه همچنین با اشاره به تلاش های مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان اردبیل در دو سال اخیر خاطرنشان کرد: تسریع در احداث طرحها و پروژه های بخش آب استان اردبیل از جمله شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین، سد عمارت، شبکه آبیاری گیوی، شبکه آبیاری سبلان، سد عنبران، سد بفراجرد، آبرسانی نمین و عنبران، آبرسانی خلخال، تصفیه خانه آب شرب خلخال، سد تازه کند و آبرسانیهای مشگین شهر و اردبیل با پیگیریهای مدیران موفق شرکت آب منطقه ای استان اردبیل و حمایتهای مدیران استانی و ملی از این تلاشها، به بار نشسته اند که شایسته قدردانی است.
حجت الاسلام و المسلمین سیدکاظم موسوی، نماینده مردم شریف اردبیل، نمین، نیر و سرعین در مجلس شورای اسلامی نیز با ابراز تشکر از فعالیت های انجام شده توسط شرکت آب منطقه ای استان اردبیل گفت: توجه به بخش آب و خاک مغان به دلیل خاک ارزشمند و زرخیز آن موجب توسعه استان در بخش کشاورزی خواهد بود و اتمام پروژه های بخش آب آرزوی دیرینه مردم منطقه است.
دکتر عباس جهانگیرزاده، نماینده مردم شریف شهرستانهای پارس آباد، بیله سوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به ضرورت های تکمیل طرح شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین تصریح کرد: اسکان عشایر منطقه، جلوگیری از مهاجرت مردم منطقه و افزایش درآمد مردم منطقه در سایه راه اندازی کامل شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین مقدور خواهد بود و تلاشهای ارزنده شرکت آب منطقه ای استان و مدیران ارشد تلاشگرشان در این راه و حمایت های استاندار ساعی اردبیل و پشتیبانی های ریاست سازمان برنامه و بودجه کشور انصافا شایسته قدردانی ویژه است.
در این نشست صحرایی در ایستگاه شماره یک ناحیه عمرانی دوم شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین، مهندس عباس جنگی مرنی رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان اردبیل با تشریح آخرین وضعیت شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین در استان اردبیل اظهار داشت: در چند سال اخیر، با پیگیری و تلاشهای انجام شده، پیشرفت فیزیکی طرح آبیاری و زهکشی خداآفرین از حدود ۱۰ درصد به ۸۰ درصد رسیده است و در حال حاضر توانسته ایم بهره برداری از ناحیه عمرانی اول این طرح را با سطح اراضی کل حدود پنج هزار هکتار را شروع کنیم و با تکمیل باقیمانده عملیات و بهره برداری از ناحیه عمرانی دوم شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین، بیش از ۱۰ هزار هکتار اراضی تحت پوشش جدید نیز در آینده نزدیک به بهره برداری خواهند رسید و این طرح تحول اساسی در بخش کشاورزی استان و کشور ایجاد خواهد کرد.
مهندس عباس جنگی مرنی با بیان اینکه یکی از نکات مثبت این شبکه اجرای همزمان شبکه های فرعی همزمان با شبکه اصلی بوده، تصریح کرد: در حال حاضر بخش قابل توجهی از این شبکه توسط شرکت آب منطقه ای و جهاد کشاورزی استان اردبیل تکمیل شده و به زیر کشت رفته است و در صورت تامین اعتبار مالی کافی، قادر خواهیم بود هر ماه تا ۱۵۰۰ هکتار تا ۲۰۰۰ هکتار از اراضی منطقه را به بهره برداری برسانیم.
مهندس جنگی مرنی گفت: طرح شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین با وسعت ۴۳ هزار هکتار در محدوده استان های آذربایجان شرقی و اردبیل اجرا می گردد که اغلب اراضی آن در حدود ۳۷۰۰۰هکتار در محدوده استان اردبیل در قالب چهار ناحیه عمرانی مختلف قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان اردبیل یادآور شد: شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین بزرگترین و مدرنترین شبکه شمالغرب کشور است که آب مورد نیاز آن از طریق سد مخزنی خداآفرین و سد تنظیمی-انحرافی قیزقلعه تامین می شود و در تلاش هستیم تکمیل اجرای سیفون دره رود و ۵۲ کیلومتر بخش انتهایی کانال اصلی خداآفرین در استان اردبیل را انجام دهیم و آب را به نواحی عمرانی سوم و چهارم با سطح اراضی بیش از ۲۱ هزار هکتار در این دو ناحیه نیز برسانیم.
نماینده مجری طرح شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین نیز در این بازدید گفت: شبکه خداآفرین در شمال استان اردبیل در محدوده شهرستان های اصلاندوز، پارس آباد و بیله سوار در قالب ۴ واحد عمرانی اجر میگردد این طرح دارای ۴۳ ایستگاه پمپاژ ، ۵ پست برق، ۷۰خط ۱۳۲کیلوولت و ۲۶۶خط ۲۰کیلوولت است طول کانال اصلی از سد قیزقلعه تا انتهای طرح خداآفرین ۱۴۴ کیلومتر است که ۹۲ کیلومتر آن در استان اردبیل قرار گرفته است.
مهندس هوشنگ خلفی زاده تصریح کرد: ناحیه عمرانی اول با ۱۳ایسنگاه پمپاژ و وسعت ۵۰۰۰هکتار در سال گذشته به بهره برداری کامل رسید و ناحیه عمرانی دوم با وسعت ۱۰۵۰۰هکتار طی سال جاری به سطح سبز ایجاده شده اضافه خواهد شد.
وی افزود: ناحیه عمرانی دوم خداآفرین دارای ۱۰ ایستگاه پمپاژ است که کانال اصلی آن در فروردین ماه سال جاری آب اندازی شد و طبق برنامه طی هفته آتی ایستگاه پمپاژ شماره ۵ با اراضی تحت پوشش به وسعت حدود ۱۰۰۰هکتار به بهره برداری خواهد رسید و پس از آن در تیرماه سال جاری ایستگاه پمپاژ شماره ۱با وسعت اراضی تحت پوشش حدود ۳۰۰۰هکتار به مدار بهره برداری اصافه خواهد شد و قرار هست هر ماه یک ایستگاه نیز به جمع ایستگاههای در حال بهره برداری اضافه شود.
وی در پایان گفت: تاکنون برای این طرح در استان اردبیل ۱۴۰۰ میلیارد تومان هزینه شده که ارزش روز تاسیسات اجرا شده در محدوده استان اردبیل بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد تومان می شود.