مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اردبیل در گفتوگو با پاون خبر داد:
وی در خصوص آخرین وضعیت بارشها و ذخیره آب سدهای استان اردبیل اظهار کرد: متوسط بارش استان اردبیل در سال آبی جاری تاکنون نسبت به آمار متوسط بارندگی بلندمدت استان و بارندگی سال قبل حدود ۲۵ درصد کاهش داشته است. البته در برخی از حوضههای آبریز فرعی استان اردبیل تا ۴۰ درصد نیز کاهش بارندگی رخ داده است.
وی اضافه کرد: از جمله کم بارشترین حوضههای آبریز فرعی و داخلی استان اردبیل، حوضه آبریز رودخانههای بالیخلی چای، قره سو و سدهای مخزنی یامچی، قوری چای و سبلان هستند که از لحاظ مصارف آب شرب و کشاورزی حائز اهمیت هستند. در سال آبی جاری، میزان بارش برف در کوهستانها و سرشاخههای رودخانههای جاری در استان اردبیل نیز به شدت کاهش داشته و امسال عملا ذخیره برفی مناسبی در آنها نداشتیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اردبیل خاطرنشان کرد: افزایش دمای هوا در زمستان و بهخصوص از آغاز فصل بهار تاکنون و ازدیاد روزهای وزش بادهای جنوبی و در نتیجه افزایش میزان تبخیر از سطح حوضههای آبریز استان، موجب کاهش شدید رواناب در رودخانهها و وقوع خشکسالی در استان اردبیل مانند سایر استانهای کشور شد و اکنون بیشتر رودخانههای استان اردبیل خشک و کم آب هستند. در برخی از رودخانهها ذخیره آب اندک سدها به صورت نوبت بندی شده و به دلیل ضرورت، اقدام به رهاسازی آب برای زیست محیطی و مصارف مختلف میشود تا فصل گرم سال با کمترین مسئله سپری شود.
جنگی مرنی تصریح کرد: بهدلیل وقوع خشکسالی و کاهش رواناب حوضههای آبریز، ذخیره آب ۱۰ سد مخزنی بزرگ استان اردبیل در حال حاضر حدود ۹۰ میلیون مترمکعب است که این مقدار کمتر از ۳۰ درصد ظرفیت ذخیرهای این سدها است. اکنون آب موجود در سدهای مخزنی یامچی، قوری چای و سبلان با احتساب حجم مرده سد به ترتیب ۲۸، ۵ و ۳۰ درصد ظرفیت این سدها بوده و این میزان آب، کمترین ذخیره آب در تاریخ بهرهبرداری این سدها در چنین روزی است که همه بایستی در کاهش بیش از پیش مصرف آب و صرفهجویی بیشتر در استفاده از این منابع آب محدود تلاش کنیم.
وی افزود: در حوضه آبریز ارس که مصرف کننده اصلی منابع آب این حوضه در داخل کشور، استان اردبیل است نیز وقوع خشکسالی موجب کاهش بارشها و کمبود شدید ذخیره برفی در سرشاخههای این حوضه و کاهش ذخیره آب سد ارس شده و رواناب ورودی به این سد نسبت به سال قبل و بلندمدت کمتر شده است؛ به دلیل این کمبودها، سعی بر آن است کشت تابستانه در منطقه محدودتر شود. ذخیره آب سد ارس حدود ۶۵ درصد ظرفیت این سد است و رواناب ورودی به آن در حال حاضر حدود ۵۵ درصد کاهش نسبت به سال گذشته دارد.