نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل؛
آیتالله سیدحسن عاملی در خطبههای نماز جمعه اردبیل اظهار کرد: در خصوص بیآبی باید دقت کرد که اولاً خشکسالی در حوزههای آبریز ارس اثر مهمی از کمآبی گذاشته است ، ثانیاً دستاندازیهای غیرقانونی توسط مردم در بالا دست در آذربایجانشرقی بیداد میکند و حتی گزارش میرسد که در حد وسیع برنج کاشته شده در حالی که کاشت برنج در این منطقه ممنوع است.
وی با اشاره به مشکل کمآبی در منطقه گفت: کارشناسان برای حل این معضل پیشنهادهای مختلفی مطرح میکنند اما راهکار اصلی استفاده از خزر است و تمام کشورهای حاشیه خزر به این کار اقدام کرده و آب شیرین کنهای عظیم نصب کردهاند.
آیتالله عاملی اضافه کرد: متاسفانه بعضی از مسئولان آن استان ایجاد حقابه جدید کردهاند که کاملاً خطا و اضاعه حقالناس است، در استان ما هم باید اقداماتی انجام و کل منطقه به آبیاری مکانیزه تبدیل شود.
امام جمعه اردبیل ادامه داد: در پایاب سد خداآفرین از آبیاری مکانیزه استفاده میشود و مقدار مصرف آب در آنجا و مقدار برداشت محصول توسط آنها در مقایسه با مناطقی که از آبیاری غرقابی استفاده میشود حیرتآور است و عجیب است که در ۲ کشت و صنعت دولتی الان هم آبیاری غرقابی دارند، اگر کل منطقه به آبیاری مکانیزه تبدیل شود قطعاً آب اضافه میماند.
آیتالله عاملی افزود: ۱۷۰ کیلومتر از کانال آبیاری دشت مغان خاکی است و باید در اسرع وقت هزینه تبدیل آن به کانال سیمانی تهیه و اقدام شود ، الان دیگر زمان کانال خاکی نیست و این عیب بزرگی برای ماست.
خطیب جمعه اردبیل در مقام گلایه نیز گفت: کشاورزان عزیز با دولت همکاری کردند و به کشت دوم اقدام نکردند و منفعت عظیمی را از دست دادند و دولت حداقل از باب تشکر از آنها اقدام به بازسازی کانال کند ، در اسرع وقت آب پایاب خداآفرین از سد قیزقلعه سی تامین شود و فشار روی سد میل مغان وارد نشود.
عضو خبرگان رهبری افزود: در هر صورت وزیر محترم تکرار کردند که با تسهیم اخیر جای هیچ نگرانی برای دشت مغان نیست و البته ما موضوع را رها نمیکنیم و نتیجه آن را باید به صورت ملموس در روی زمین ببینیم.
وی با بیان اینکه متاسفانه در گذشته در طرح جامع آب کشور سهم اردبیل را به جای آبهای سطحی از آب زیرزمینی گذاشتهاند و در این خصوص مسئولان وقت استان بیدقتی کرده و سند را امضاء کردهاند ، افزود: ما نباید منتظر باشیم فاجعه به ما برسد بعد دست به کار شویم.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر بعضی از استانهای کشور در بحران غرق شدهاند ، در تبریز یک سد کلاً از رده خارج شد و به آبهای زیرزمینی روی آوردند و در بیشتر استانها دولت سراغ کشاورزان رفته و چاههای عمیق آنها را با پول خوب میخرد اما بالاخره آبهای زیرزمینی تمام خواهد شد.
امام جمعه اردبیل ادامه داد: در بسیاری از مناطق کشور حتی در استان ما چاهها به آب اسیدی رسیده و نشستهای حیرتآور در لایههای زمین اتفاق افتاده و همه اینها زنگ بزرگ هشدار است ، تحقیقات کشاورزی نشان میدهد بعضی از گندمهای حاصل از آب چاههای عمیق حتی برای حیوان هم خوب نیست.
او تصریح کرد: ما نباید در استان منتظر آمدن بحران به متن زندگی مردم باشیم و سریع بدون فوت وقت باید دست به کار شویم، مقدمات استفاده از آبهای سطحی در استان مثل سد شهریار و ارس فراهم شود، از آب خزر مثل تمام کشورهای حاشیه خزر باید استفاده شود ، تفکیک بین آب شرب و آب مصرفی ضروری است زیرا زیر شهرها پر از آب است اما به درد شرب نمیخورد اما کاملاً برای استحمام و شستشو جواب میدهد و اینکه آب تصفیه شده را که هزینه هنگفتی به آن صرف میشود به دستشوییها ریخته شود فاجعه بزرگی است.
امام جمعه اردبیل با تاکید بر لزوم حساسیت در مصرف آب گفت: در کشورهای پیشرفته لوله آب آشپزخانه را به سیفون دستشویی وصل میکنند تا از آب چندین بار استفاده شود و در آینده نزدیک کل ایران قطعا مثل سایر کشورهای دنیا به تفکیک آب روی خواهد آورد و عجیب این است که در استانهای همجوار با دریا نیز به جای استفاده از آب در دریا در غیرشرب از آب تصفیه شده استفاده و آن را به حمام و دستشویی میریزند.
آیتالله عاملی افزود: سیستم لولهکشی شهرها کاملاً فرسوده است و لذا نشتی وحشتناکی در لولهها وجود دارد ، وقتی آب تزریق شده از مبداء را با آب مصرف شده در خانهها مقایسه میکنند میبینند ۳۰ درصد آب مفقود شده است یعنی در اثر پوسیدگی لولهها به مقصد نرسیده است و سرمایهگذاری در این باب بسیار ضروری است و در اندک مدتی تمام هزینه مصرف شده و بلکه بیشتر تامین میگردد.
وی ادامه داد: با این تصویری که از اوضاع آب شد اهالی محترم به خوبی واقف شدند که باید با نهایت حساسیت و وسواس در مصرف آب دقت کنند و در روایت وارد شده کسی در مصرف آب در وضو اسراف میکرد حضرت او را نهی کرد او با تعجب پرسید: آیا در وضو هم اسراف معنا دارد؟ حضرت فرمود: "اسراف اسراف است ولو در کنار نهر پر آبی باشی".
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل اظهار داشت: اخیراً کمبود آب در دشت مغان مخصوصاً در منطقه بیلهسوار و پایمال شدن بعضی از محصولات اهالی را نگران کرد ، این هفته به وزیر محترم پیغام فرستادیم که وزارتخانه باید معضل را حل نماید و وزیر محترم نیرو طی تماس تلفنی اظهار داشتند پروتکل با کشور مقابل بر سر آورده رود ارس روی ۹۰ متر مکعب در ثانیه بسته شده بود و ما آن را به ۱۲۵ رساندیم و چهارشنبه آب را باز میکنیم شنبه سر مزرعه میرسد.