گزارش خبرگزاری فارس از وضعیت منابع آب استان اردبیل؛
حمید فضائلی، معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهار کرد: با وجود کاهش بارندگی نسبت به سال گذشته و بلندمدت، حجم ذخایر سدهای استان ۱۵درصد افزایشیافته و به حدود ۱۷۰ میلیون مترمکعب رسیده است.وی افزود: از کل حجم ۵۸۲ میلیون مترمکعبی سدهای استان، ۱۷۰ میلیون مترمکعب آب در دسترس است که این میزان ۱۵ درصد بیشتر از سال گذشته است. بااینحال، وی تأکید کرد که این افزایش ذخیرهسازی لزوماً به معنای بهبود کامل وضعیت آبی نیست، زیرا میزان بارندگی نسبت به سال گذشته بیشتر نبوده و در مقایسه با میانگین بلندمدت نیز کمتر است. فضائلی خاطرنشان کرد که احجام ذخیرهسازی مثبت به دلیل تبدیل برخی بارشها به روان آب و تأثیر رگبارها در بالادست مخازن است.
وضعیت سد یامچی و نگرانی از بحران آب شرب در پاییز
معاون شرکت آب منطقهای اردبیل بیان کرد: سد یامچی، مهمترین سد تأمینکننده آب شرب اردبیل، حدود ۶ میلیون مترمکعب بیشتر از سال گذشته ذخیرهسازی آب داشته است. وی هشدار داد: این افزایش ذخایر نباید باعث کاهش حساسیت نسبت به مصرف بهینه آب شود، زیرا ۵ میلیون مترمکعب از این حجم بهاندازه مصرف یک ماه آب شرب است. فضائلی تأکید کرد که وضعیت آب شرب به طور کامل بهبود نیافته است و این ۶ میلیون مترمکعب ذخیرهسازی بیشتر، خیال مسئولان را از تابستان راحت نمیکند.وی گفت: بحران آب شرب در انتهای تابستان و اوایل پاییز حادتر خواهد شد، چرا که معمولاً در شهریورماه احجام مخازن به حداقل خود میرسند و اگر بارشهای پاییزی بهموقع آغاز نشود، در مهرماه با کمبود آب شرب مواجه خواهیم شد. فضائلی خواستار رعایت الگوی مصرف از سوی مردم و اصلاح شبکه توزیع آب توسط شرکت آب و فاضلاب برای کاهش هدررفت آب شد.
ورشکستگی آبی دشت اردبیل و لزوم اصلاح الگوی کشت
این مقام مسئول در ادامه اظهارات خود به وضعیت آب کشاورزی پرداخت و گفت: آب کشاورزی استان عمدتاً از طریق آبهای زیرزمینی و چاهها تأمین میشود. وی با ابراز نگرانی از وضعیت دشت اردبیل، افزود: متأسفانه با کسری آبخوان بالای ۸۰۰ میلیون مترمکعب مواجه هستیم که نشاندهنده "ورشکستگی آبی" دشت اردبیل است. فضائلی توضیح داد که رودخانههای بالیقلو چای و قوری چای که پیشازاین تغذیهکننده دشت بودند، اکنون خشک شدهاند و این امر در کنار کاهش بارندگی و افزایش برداشت آب برای توسعه اراضی کشاورزی، منجر به کسری شدید آبخوانها شده است.فضائلی تأکید کرد: برای حل این معضل، اصلاح الگوی کشت در دشت اردبیل ضروری است. وی پیشنهاد داد: باید به سمت کشت محصولات با نیاز آبی کمتر و استفاده از روشهای نوین آبیاری مانند هیدروپونیک حرکت کنیم. این مقام مسئول با اشاره به کشت سیبزمینی که محصولی آببر است، گفت: استان اردبیل ظرفیت ادامه کشت محصولات آببر را ندارد و باید به سمت تولید محصولاتی باارزش افزوده بیشتر و مصرف آب کمتر سوق پیدا کند.
بهرهوری پایین در کشاورزی و لزوم تحول به سمت کشاورزی صنعتی
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل ادامه داد: در حال حاضر ۲ میلیارد مترمکعب آب به ۷۸۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان اختصاص مییابد که ۷۰۰۰ میلیارد تومان ثروت تولید میکند و ۱۳۰ هزار نفر اشتغالزایی دارد.فضائلی تصریح کرد: این میزان تولید ثروت در مقابل حجم عظیم منابع آبی مصرف شده، بهرهوری پایینی را نشان میدهد. فضائلی افزود: اگر همین حجم از منابع در صنعت به کار گرفته میشد، سوددهی بالاتری داشت، هرچند امنیت غذایی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.وی یادآور شد: جهاد کشاورزی باید میزان نیاز استان به محصولات راهبُردی مانند گندم را برای تأمین امنیت غذایی مشخص کرده و کشت در همان حدود انجام شود. فضائلی بر لزوم حرکت از کشاورزی معیشتی به سمت کشاورزی صنعتی تأکید کرد و گفت: بهعنوان مثال، روستای کلخوران اردبیل ۱۰ میلیون مترمکعب از آب زیرزمینی را برای تولید سیبزمینی مصرف میکند، درحالیکه کل مصرف آب صنعت استان از منابع زیرزمینی حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون مترمکعب است. معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل اظهار کرد: با محدودکردن کشاورزی معیشتی و تمرکز بر تأمین امنیت غذایی از طریق کشاورزی صنعتی، میتوان به حل بحران آب در استان کمک کرد.