دریاچهها و تالابهای قابل سرمایه گذاری
دریاچه نئور
دریاجه نئور در فاصله 42 کیلومتری جنوبشرقی اردبیل ، در ارتفاع 2480 متری ازسطح دریا قرار دارد . راه اصلی دسترسی - دریاچه نئور جاده روستایی آسفالته به طول 13 کیلومتر میباشدکه از کیلومتر 29 جاده بین شهری اردبیل - خلخال در محل قریه بودالالو به طرف شرق منشعب میشود. این جاده بعد از رسیدن به حاشیه دریاچه بصورت خاکی ادامه مییابد ومناطق ییلاقی پیرامونی را به مراکز شهری مربوط میسازد.این جادهها منحصرا جیپرو و از جمله راههای عشایری میباشد که در سالهای اخیر احداث شدهاند. در اطراف دریاچه نئور چشمههای گسلی فراوانی وجود دارد .
منطقه و دریاچه نئور از جمله سیستمهای طبیعی شناخته شده استان است . ایندریاچه از دیرباز به سبب پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان و کیفیت بینظیر پروتئینسفید تولیدی شهرت دارد و در بین عرصههائی که در حال حاضر مورد استفاده تفرج قرارمیگیرد متقاضیان خاص خود را دارد . تقاضای کنونی دریاچه عموما بر صید ورزشیماهی با قلاب استوار است و زمان فعالیت آن در صورت ماهیدار شدن دریاچه عمدتا اوایل خرداد ماه لغایت پایان شهریور ماه میباشد . بدیهی است که از استعدادها وقابلیتهای منطقه نئور چنانچه شایسته است استفاده به عمل نمیآید . تفرجهای منطقهنئور علاوه بر صید ورزشی ماهی باقلاب عمدتا شامل ورزشها و تفریحات آبی ، طبیعتگردی و ورزشهای زمستانی میتواند باشد . استفاده از قایقهای پارویی وبادباندار از تفرجهای دلپذیر تابستانه در دریاچه نئور است و هم چنین یکی از جاذبههایبینظیر منطقه نئور استفاده از سکوت و آرامش در کنار دریاچه میباشد .
وجود قابلیتهایی چون زندگی کوچ نشینی و عشایری ، جوامع روستایی اطراف(شاهسونها) ، زنبورداری ، ماهیگیری تفننی ، پرورش ماهی سرد آبی قزل آلای رنگینکمان که در درون دریاچه و با رقص زیبای خود جذبه خاصی ایجاد میکند ، چشمههایمعدنی سرد و جویبارهای کوچک در اطراف دریاچه با حرکت و صدای دلنواز آب به عنوان عنصر پیوند دهنده اکوسیستمهای مختلف ، تلفیق صخره ، سنگ ، آب ، فون و فلور وتوپوگرافی و نیز چشم انداز مسیر 13 کیلومتری بودالالو تا نئور که شهر اردبیل زیر پای ناظر قرار میگیرد و عناصر طبیعی دیگر موجود در سایت بر محیط بکر، دستنخورده و به دور ازمشکلات بحران زای شهری نئور گواهی داده و ارزش اکوتوریستی این سایت را به رخدنیای سربی موجود میکشد .
تالاب شورابیل
دریاچه شورابیل به صورت یک حوضه بسته رسوبی در یک ناودیس نا متقارن کمعمق در کوهپایههای جنوب شهر اردبیل ( رسوبات نئوژن ) به وسعت 170 هکتار و در محدوده شهر واقع شده است . پیرامون دریاچه را تپه ماهور فرا گرفته، بلندترین این برجستگیها پادگانه آبرفتیبلندی است و در غرب دریاچه با دامنههای پر شیب دیده میشود . ارتفاع دریاچه از سطحدریا 1365 متر میباشد و نسبت به شهر اردبیل در بلندی قرار گرفته است .
در شرایط موجود تأسیسات و امکاناتی در سایت شورابیل احداث شده است که از استقبال زیادی از سویشهروندان روبرو است . آب و هوای مطبوع و خنک دریاچه در فصلهای گرم ( بهار و تابستان ) یکی از عواملترغیب مسافران و گردشگران برای بازدید از دریاچه است همچنین ارتفاع نسبیدریاچه از شهر اردبیل و طبیعتا داشتن میکروکلیمایی مطبوعتر نسبت به شهر ، درجذب شهروندان به مجموعه موثر میباشد . از طرف دیگر، فضاهای تقویت کننده فراوان از قبیل یادمانهای تاریخی و باستانی ، شهرتوریستی سرعین با آبگرمهای معدنی فراوان ، توده سبلان با قابلیتهای متنوع ومنابع توریستی دیگر اعم از شاخههای مختلف ( عشایری ، فرهنگی ، ورزشی ،غذایی و ... ) در فواصل تقریبا نزدیک به شورابیل ، سطح تقاضای تفرجگاهی آن را بهطور ویژهای برای مسافران و گردشگران افزایش داده است .
دریاچه قله سبلان
دهانهآتشفشان اصلی یا قله سلطان سبلان با سیستم پیچیده محیطی از ویژگیهای کم نظیریبرخوردار است . دهانه قیفی شکل آتشفشان در حال حاضر به صورت دریاچه بسیارزیبائی درآمده است که در نوع خود کم نظیر و از پدیدههای نادر طبیعی میباشد . آب ایندریاچه از جمع شدن تدریجی آبهای حاصل از ذوب برف و یخچالها و نزولات جویتأمین میشود .
دریاچه بیضی شکل بوده و اندازه قطر بزرگ آن با جهت شرقی - غربی حدود 180متر و قطر کوچک حدود 80 متر طول و وسعت دریاچه بالغ بر 12000 متر مربع است . آبآن صاف و زلال و درجه حرارت آن در ماههای گرم نیز در حد صفر است . سطح دریاچهاکثر ایام سال منجمد و پوشیده از یخ و برف میباشد و در طول سال حدود 2 الی 3 ماه(ماههای تیر ، مرداد و شهریور) با توجه به شرایط اقلیمی سالانه منطقه ، باز است . آبدریاچه از آبراهه خروجی چند متری بطرف ورودی شرقی جاری سپس در زمین فرومیرود .
با این که اکثر ماههای سال سطح دریاچه یخبندان و شرایط زیستی به حداقل تقلیلمییابد با این حال در تابستان بالاخص مرداد ماه چنانچه از ارتفاعات ( تیغهها ) مشرفبه دریاچه ، به آب نظاره کنید دریاچه سبز رنگ به نظر میرسد که حاکی از رشدجلبکهای سبز - آبی در آن میباشد . علاوه بر جلبکهای سبز - آبی که بیشتر ازگروه کلروفیسهها و سیانوفیسهها هستند جانورانی از سخت پوستان که به زیررده استراکودا تعلق دارند در جمعیت بسیار بالا در دریاچه زیست مینمایند .
علاوه بر دریاچههایی که بطور تفصیلی مورد بررسی قرار گرفت، در محدوده مطالعاتی دریاچههای مصنوعی، آبگیرها و تالابهایی وجود دارد که به نام و موقعیت مکانی آنها اشاره میشود:
در محدوده شهرستان اردبیل
دریاچههای پشت سد خاکی پیر آلقیر، آلوچه، بیلهدرق، اسب مرز، دریاچههای مخزنی کمی آباد، اسکی شهر ، نوشهر ، شیخ احمد، گلمغان ، ملااحمد 1، ملااحمد 2، شورگل (پیرسحران) ، کرده ده ، شهریور، صومعه، اردی یامچلو، قزیل گوللر ، قزل بره گولی و ساری گول.
در محدوده شهرستان نیر
قوری گول گوئرچین و دریاچه سد مخزنی مستان آباد.
در محدوده شهرستان نمین
دریاچه های مخزنی سوها و آقازمان.
در محدوده شهرستان مشگینشهر
دریاچههای مخزنی دوشانلو، لنج آباد ، مزرعه جهان، اینجهلو، گل تپه ، طاووس گولی، آت گولی ، قره گولداغ، قرهگول، میدان هوشنگ ، قره قیه، قصابه ، انار، ارباب کندی ، نیگجه و سبلان ( گیبگلو )
در محدوده شهرستان کوثر منطقه خلخال
دریاچه مخزنی هریس ، گنجگاه ، پردستلو، نیلق ، قره قشلاق ، ایلخچی ، سکرآباد، گیوی علیا، قوزلو وکلور